Behoefte aan flexwerkers nog belangrijker

Met ingang van 1 januari 2020 veranderen de regels omtrent arbeidscontracten en ontslag. De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) treedt dan in werking. De regering wil hiermee vaste en flexibele contracten meer met elkaar in overeenstemming brengen. De wet is relevant voor zowel werkgevers als werknemers. Geert Verbruggen, algemeen directeur van Uitzendbureau Tot Uw Dienst BV met zijn hoofdvestiging in Mill, praat ons bij. “Bedrijven zullen altijd te maken hebben met pieken en dalen in hun productie en dus ook met haar personele bezetting. De flexwerker blijft onmisbaar en wij maken ons sterk voor de juiste match.”

Tot Uw Dienst werft, selecteert, bemiddelt en begeleidt Nederlandse en Oost-Europese uitzendkrachten.Dat doet men voor uiteenlopende branches, waarvan productie, logistiek, constructie, agro, infra en bouw de meest in het oog springende zijn, maar nog lang niet alles. Men is er voor piekopvang tot structureel management van de arbeidspool. Opdrachtgevers ontzorgt men, terwijl kandidaten de voldoening ervaren van passend werk. Het bureau bezit alle verplichte certificeringen; garantie voor een vlekkeloze dienstverlening.

“De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging”, aldus Geert Verbruggen. “Het is tijdrovend en duur om alle ontwikkelingen op de voet te volgen. Dat doen wij voor onze klanten. We houden ons voortdurend op de hoogte van de jongste ontwikkelingen binnen de arbeidsmarkt en bijbehorende wetgeving. Dat maakt ons een betrouwbare partner en ook ten aanzien van de WAB adviseren wij graag.”

Op het lijf geschreven
Opdrachtgevers hebben bij Tot Uw Dienst elk een eigen contactpersoon en een uniek inlogportaal. Dit scheelt rompslomp, want werven en uitzenden is maatwerk met een oplossing die de klant op het lijf geschreven moet zijn, weet Geert Verbruggen. “Naast bemiddeling doen we ook aan detachering, werving en selectie. Hierbij kunnen wij ons onderscheiden in de zoektocht naar echt goede vakmensen op zowel lager als middelbaar niveau. Deze zijn immers moeilijk te vinden.”

Tot Uw Dienst benadert de markt met een positieve, no-nonsense instelling. “We zoeken de mensen bij het werk, en andersom. Zie het zo: wij hebben aan één kant de opdrachtgever en aan de andere kant een netwerk met vakmensen en handige handjes. Die matchen wij voortdurend. Daarbij houden we rekening met een langdurige relatie. We willen ook altijd weten waar onze mensen komen te werken. In een persoonlijk gesprek met de opdrachtgever leggen we alle wensen en eisen vast. Zo krijgt elke opdrachtgever de juiste en meest gemotiveerde medewerker op de juiste plaats in zijn of haar onderneming.” “De zorg voor ons personeel is geen loze kreet. Neem de huisvesting voor onze arbeidsmigranten. Die is bij ons op een kwalitatief hoog niveau en dicht bij de werkgever. Ga jezelf maar na: als je goed in je vel zit, is de productie navenant, zo is het toch?”

Invoering van de WAB
Met de invoering van de WAB, op 1 januari 2020, veranderen de regels rond arbeidscontracten en ontslag. Zo gaan werkgevers vanaf 1 januari een lagere WW-premie betalen voor werknemers met een vast contract. Payrollwerknemers krijgen een andere rechtspositie en arbeidsvoorwaarden. De oproepkrachten krijgen meer zekerheid op werk en inkomen. Geert Verbruggen wijst erop dat werkgevers zich voor kunnen bereiden op de veranderingen in de regels die per 1 januari gelden in het arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht. De grootste verandering zal er zijn voor payrollwerkgevers en payrollwerknemers. Vanaf 1 januari gelden dezelfde arbeidsvoorwaarden als bij het inleenbedrijf en daardoor worden deze werknemers dus een stuk duurder. Ga je de medewerkers via een uitzendbureau of payrollbedrijf inlenen? Laat je goed informeren voor deze medewerkers, wij staan klaar met advies!”

Flexibele schil blijft
Geert Verbruggen: “De essentie van de wet is duidelijk, maar wat de wet natuurlijk niét regelt, is het feit dat ondernemers altijd en overal te maken blijven houden met de behoefte aan tijdelijk extra personeel. In zulke gevallen is doorgaans duidelijk hoelang een dergelijke periode gaat duren. Denk aan (seizoens)pieken in de productie, zwangerschapsverlof of bij een specifiek project. Detachering is dan een uitstekend middel omdat wij de nodige verplichtingen van de werkgever overnemen.”

“Veel bedrijven werken met een vaste kern en een flexibele schil eromheen. Dat blijft. In theorie wordt die flexwerker straks wat duurder, maar daar ligt meteen ónze uitdaging:
wij nemen dit graag over van onze opdrachtgever, zodat deze niet geconfronteerd wordt met de transitievergoeding vanaf dag één. Stel, er is behoefte aan vijf nieuwe werknemers. Dan zijn nummer ‘vier’ en ‘vijf’ in de praktijk bijna altijd flexwerkers. Onze kracht is dat we juist op die posities óók de beste mensen weten te plaatsen. Onze markt is dermate ruim dat we onze flexwerker ook op andere plaatsen kunnen onderbrengen. De juiste handen op de juiste positie voor de benodigde tijd, terwijl de opdrachtgever verder geen enkel risico loopt.”

“Daarbij zijn we overtuigd van de kracht van samenwerking. Succes bereik je alleen met een sterke band tussen werkgevers, uitzendkrachten en onze eigen uitzendorganisatie.
Wij genieten ervan wanneer onze bemiddeling succesvol is voor zowel bedrijven, instellingen als onze uitzendkrachten en dat succes wensen we graag te vergroten.”

© 2023 Uitzendbureau Tot uw Dienst. Alle rechten voorbehouden.